Hubungan kepimpinan distributif dengan kepuasan kerja dalam kalangan guru sekolah menengah kebangsaan di negeri Sarawak - Awang Kipli, Dayang Hironi; Musa, Khalip (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2026)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti tahap kepimpinan distributif pengetua serta hubungannya dengan kepuasan kerja guru di sekolah menengah kebangsaan di Sarawak. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif berbentuk tinjauan dengan melibatkan 378 orang guru yang dipilih melalui teknik persampelan ra wak berstrata dan rawak mudah daripadasekolah menengah yang berada dibawah pentadbiran 30 Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) di Sarawak. Instrumen kajian terdiri daripada Distributed Leadership Readiness Scale (DLRS) bagi mengukur kepimpinan distributif dan Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ) bagi mengukur kepuasan kerja guru. Analisis deskriptif mendapati tahap kepimpinan distributif berada pada tahap tinggi (M=4.27, SP=0.56), manakala tahap kepuasan kerja guru juga tinggi (M=4.19, SP=0.52). Analisis korelasi Spearman menunjukkan wujud hubungan positif yang sederhana dan signifikan antara kepimpinan distributif dan kepuasan kerja (r=.598, p<.001). Dapatan kajian merumuskan bahawa amalan kepimpinan distrubutif pengetua mempunyai hubungan yang signifikan pada tahap sederhana dengan kepuasan kerja guru. Implikasi kajian membuktikan bahawa amalan kepimpinan distibutif pengetua berupaya mempengaruhi kepuasan kerja guru, dimana ia secara langsung boleh menyumbang kepada keberkesanan sekolah dalam menyediakan perkhidmatan pendidikan.