Hubungan antara modal budaya dengan literasi kesihatan komuniti bandar - Ibrahim, Nurul Izyan Husna; Ab Rahman, Abdul Hafiz (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Ketidaksamarataan literasi kesihatan dalam kalangan masyarakat Malaysia mencerminkan variasi antara kumpulan sosial yang dipengaruhi oleh jurang pendidikan, pengalaman budaya, dan akses terhadap sumber pengetahuan. Walaupun penyelidikan terdahulu banyak menekankan aspek kognitif dan tingkah laku, dimensi budaya masih kurang diberi perhatian. Berasaskan Teori Modal Budaya Pierre Bourdieu, kajian ini meneliti peranan tiga komponen modal budaya iaitu terjelma (embodied), objektif (objectified), dan institusi (institutionalized) terhadap tahap literasi kesihatan dalam kalangan komuniti bandar di Ipoh, Perak. Kajian ini menggunakan reka bentuk kuantitatif rentas keratan melibatkan 325 responden yang dipilih melalui pensampelan kluster berperingkat. Data dianalisis menggunakan statistik deskriptif dan korelasi Spearman pada aras keertian 0.05. Dapatan menunjukkan ketiga-tiga komponen modal budaya mempunyai hubungan positif yang signifikan dengan literasi kesihatan (p < 0.01). Modal terjelma mencatat pekali tertinggi dalam dimensi aplikasi maklumat kesihatan (ρ = 0.605), manakala modal institusi menunjukkan pekali tertinggi dalam dimensi pemahaman maklumat kesihatan (ρ = 0.573). Kesimpulannya, modal budaya, khususnya yang diperoleh melalui pendidikan formal dan amalan sosial, berperanan penting dalam meningkatkan keupayaan individu mengakses, memahami, menilai, dan mengaplikasi maklumat kesihatan. Kajian ini mengukuhkan peranan modal budaya sebagai penentu sosial kesihatan serta mencadangkan agar program peningkatan literasi kesihatan disesuaikan dengan konteks budaya dan disokong oleh institusi komuniti.