Pengaplikasian kemahiran berfikir aras tinggi dalam pembelajaran dan pemudahcaraaan Thirukural - Gnauselam, Malathy; Kumar, Muniisvaran (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2026)
Kajian ini meneliti pengaplikasian Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dalam pembelajaran Thirukkural melalui Rangka Kerja Pemudahcaraan Neo-Dialogik (NDF) bagi murid Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) di Malaysia. Thirukkural, sebagai teks sastera klasik Tamil, sering diajar secara hafalan literal tanpa membangunkan kebolehan kognitif, reflektif, dan kreatif pelajar. Kajian ini menggabungkan Taksonomi Bloom, pedagogi dialogik Freire, dan Teori Aktiviti Budaya-Sejarah Vygotsky untuk merangka model pedagogi progresif yang menghubungkan nilai tradisional dengan tuntutan pendidikan abad ke-21. Rangka kerja NDF menekankan empat fasa utama: Pencetus Tematik, Dialog Terbimbing, Penciptaan Semula, dan Refleksi & Penilaian, yang direka untuk mengaktifkan dimensi KBAT secara berperingkat. Kajian mendapati bahawa pendekatan ini mampu meningkatkan kemahiran analitis, penilaian nilai, penciptaan semula kandungan, serta membina laluan neural yang menyokong fungsi eksekutif otak. Implikasi kajian merangkumi pembangunan bahan bantu mengajar, latihan profesional guru, serta reformasi kurikulum sastera Tamil bagi memastikan kesinambungan warisan budaya dengan pembangunan intelek pelajar secara holistik