Konsep biomimikri dalam senibina berdasarkan pemahaman kontemporari dan kod Jawi - Abdul Latip , Nurul Syala; Yahya , Ahmad Shuib; Ismail, Azrul Izwan; Yusoff , Adnan Mohamed (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Dalam wacana seni bina semasa, keterpisahan antara ilmu naqli dan ilmu aqli telah mewujudkan jurang epistemologi yang menjadikan reka bentuk semakin terasing daripada kesinambungan makna dan akar nilai. Seni bina, yang dahulunya kaya dengan ekspresi geografi dan budaya setempat, kini cenderung menjadi universal dan homogen, terputus daripada konteks yang menjadikannya bermakna. Sebagai tindak balas terhadap keadaan ini, kajian ini mengusulkan integrasi antara biomimikri dan Kod Jawi sebagai satu alternatif untuk membina semula bahasa reka bentuk seimbang antara fungsi dan makna dengan ilmu naqli. Biomimikri membawa prinsip fungsi alam yang lestari, manakala kod Jawi menawarkan struktur makna yang berakar daripada al-Qur’an. Gabungan kedua pendekatan ini membolehkan penelitian terperinci terhadap alam penciptaanNya bagi menghasilkan pelbagai inovasi reka bentuk baru yang lebih bermakna. Menggunakan pendekatan kualitatif, kajian ini menjalankan analisis kandungan terhadap sumber terpilih daripada kajian semasa. Manakala Teori Kod Jawi digunakan sebagai kerangka huraian untuk menelusuri kemungkinan hubungan antara sistem dan prinsip semula jadi dalam reka bentuk. Dapatan menunjukkan bahawa Kod Jawi membuka perspektif baharu terhadap biomimikri, menjadikan alam bukan sekadar sumber fungsi tetapi juga ruang makna yang boleh dihuraikan. Ia membentuk satu kemungkinan epistemologi reka bentuk yang lebih menyeluruh. Kajian ini mencadangkan agar integrasi biomimikri dan Kod Jawi dikembangkan sebagai asas kepada bahasa reka bentuk islamik yang kontekstual dan berakar nilai. Penyelidikan lanjutan disarankan untuk menguji aplikasinya dalam amalan reka bentuk dan teori seni bina Islam kontemporari.