Tarbiyah ruhiyah menurut wasiat Syeikh Abdul Salam Yassin: Asas pembentukan individu dan gerakan dakwah Islam - Ibrahim, Norhasnira; Shalash, Adnan Mohamed Abdullah; Aris, Helimy; Mohd Hamdan, Muhammad Akmalludin; Kamal Azhar, Siti Mardhiyah; Syed Hassan, Syed Najihuddin (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kertas kerja ini membincangkan peranan tarbiyah ruhiyah (pendidikan kerohanian) dalam dokumen Wasiat Syeikh Abdul Salam Yassin, seorang tokoh reformis Islam dari Maghribi yang juga pengasas Gerakan al-‘Adl wa al-Ihsan (Keadilan dan Kebajikan). Wasiat ini ditulis sebagai pesanan terakhir beliau kepada umat Islam dan penggerak dakwah. Kajian ini bertujuan mengenal pasti unsur-unsur utama tarbiyah ruhiyah yang terkandung dalam wasiat tersebut serta menganalisis hubungan antara mesej-mesej kerohanian ini dengan asas dakwah yang dibawa oleh beliau. Lima unsur utama yang dikenal pasti ialah taubat dan istighfar, solat dan zikir, tazkiyah al-nafs, sabar dan ketabahan, serta tafakkur dan tadabbur. Setiap unsur ini disokong dengan petikan wasiat dan dihuraikan secara analitik. Kajian ini juga menyorot kepentingan tarbiyah ruhiyah dalam pembentukan diri pendakwah serta hubungannya dengan agenda reformasi sosial, politik dan pendidikan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pendekatan Syeikh Abdul Salam Yassin sangat menekankan aspek kerohanian sebagai asas segala bentuk reformasi. Oleh itu, wasiat ini wajar dijadikan rujukan utama dalam merangka semula pendekatan dakwah Islam secara holistik dan mendalam.