Kesan penglibatan dalam pusat aktiviti dan kegiatan warga emas terhadap kesejahteraan warga emas: Perbandingan antara Malaysia dan Brunei - Nordin, Norfadelah; Mumin, Nurol Halimatulwara'; Mohd Mokhtar, Siti Marsitah; Husin, Syazwani; Abdullah Sidek, Nurul Izati Akma; Hassan, Juwairiah; Ibrahim, Abdul Qahhar (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kajian ini bertujuan meneliti kesan penglibatan warga emas dalam Pusat Aktiviti Warga Emas (PAWE) di Malaysia dan Pusat Kegiatan Warga Emas (PKWE) di Brunei terhadap kesejahteraan mereka dari perspektif sosial, emosi dan psikologi. Pendekatan kualitatif digunakan dengan reka bentuk kajian kes (case study). Data dikumpul melalui analisis dokumen, temu bual separa berstruktur dan pemerhatian di dua buah PAWE di Malaysia serta dua buah PKWE di Brunei yang dipilih secara pensampelan bertujuan. Temu bual melibatkan pengurus pusat dan warga emas yang aktif mengambil bahagian dalam aktiviti yang dianjurkan. Dapatan menunjukkan bahawa penglibatan aktif warga emas dalam aktiviti sosial, rekreasi dan keagamaan memberi kesan positif terhadap kesejahteraan emosi, harga diri serta hubungan sosial mereka. Walau bagaimanapun, perbezaan struktur pentadbiran dan budaya masyarakat antara Malaysia dan Brunei turut mempengaruhi corak penyertaan warga emas. Kajian ini menegaskan kepentingan memperkukuh sokongan institusi dan komuniti bagi memastikan kesejahteraan warga emas dapat dipertingkat secara berterusan di kedua-dua negara.