Bersuara atau membisu? Peranan kecerdasan emosi dan komunikasi terbuka dalam mengurangkan perilaku membisu di tempat kerja - Yusri , Hanis; Mohd Rosdi @ Mohd Rodhi, Siti Asma'; Yusuf, Robe'Ah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Perilaku membisu pekerja telah dikenal pasti sebagai isu kritikal dalam kajian tingkah laku organisasi, terutamanya dalam sektor logistik yang beroperasi dalam persekitaran bertekanan tinggi dan sangat bergantung kepada komunikasi. Walaupun kajian mengenai perilaku bersuara semakin berkembang, bukti empirikal mengenai punca-punca perilaku membisu masih terhad dalam konteks logistik di Malaysia. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengkaji pengaruh kecerdasan emosi dan pengurusan komunikasi terbuka terhadap perilaku membisu dalam kalangan pekerja sektor logistik di Lembah Klang. Berasaskan Teori Tingkah Laku Terancang (TPB), kajian ini mengkonseptualisasikan kecerdasan emosi sebagai keupayaan psikologi individu yang membolehkan pekerja mengurus emosi, berempati, dan berkomunikasi secara berkesan dalam situasi tekanan, sekali gus mengurangkan kecenderungan kepada kesenyapan defensif dan pasrah. Sementara itu, komunikasi terbuka yang merangkumi dimensi ketelusan, kebertanggungjawaban dan komunikasi dua hala telah bertindak sebagai mekanisme organisasi yang membina kepercayaan serta keselamatan psikologi, seterusnya menggalakkan pekerja untuk bersuara secara konstruktif. Kajian ini menggunakan reka bentuk penyelidikan kuantitatif melalui kaedah tinjauan soal selidik terhadap pekerja logistik daripada pelbagai organisasi di Lembah Klang. Dapatan kajian dijangka menunjukkan bahawa kecerdasan emosi dan komunikasi terbuka mempunyai pengaruh negatif yang signifikan terhadap perilaku membisu, sekali gus menekankan peranan kedua-duanya dalam mengurangkan budaya diam dalam persekitaran kerja yang berhierarki dan berorientasikan masa. Dari segi teori, kajian ini menyumbang kepada pengayaan literatur sedia ada dengan mengintegrasikan konstruk emosi dan komunikasi dalam memahami fenomena kesenyapan organisasi. Dari segi praktikal, ia memberikan implikasi penting kepada pengurus logistik dan pembuat dasar untuk membangunkan intervensi strategik seperti latihan kecerdasan emosi dan rangka kerja komunikasi telus. Usaha ini dijangka dapat memupuk dialog terbuka, memperkukuh kepercayaan pasukan, serta mewujudkan persekitaran kerja yang selamat dari segi psikologi dan berprestasi tinggi.