Pembentukan model analisis pengesahan faktor (CFA) bagi instrument persekitaran pembelajaran murid perakaunan di Malaysia - Jamaluddin, Nor Sa’adah; Abdul Kadir, Suhaida; Abdullah, Arnida; Alias, Siti Noormi (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk mengesahkan instrumen persekitaran pembelajaran bagi murid perakaunan dengan menggunakan Analisis Pengesahan Faktor (Confirmatory Factor Analysis, CFA). Kajian ini memberi tumpuan kepada penentuan kesahan konstruk dan kebolehpercayaan instrumen yang mengukur dimensi utama persekitaran pembelajaran yang dialami oleh murid perakaunan. Pendekatan kuantitatif digunakan melalui kaedah tinjauan yang melibatkan 309 murid sekolah menengah aliran perakaunan di seluruh Malaysia. Data dikumpul menggunakan soal selidik berstruktur yang direka bentuk merangkumi pelbagai aspek persekitaran pembelajaran. CFA dijalankan untuk menilai model pengukuran, termasuk beban faktor, indeks kesesuaian model, dan konsistensi dalaman. Dapatan kajian menunjukkan bahawa model yang dicadangkan mencapai tahap kesesuaian yang memuaskan dan mencapai tahap kebolehpercayaan yang tinggi, sekali gus mengesahkan kesahan instrumen untuk digunakan dalam penyelidikan pendidikan perakaunan. Dapatan ini menyediakan kerangka kukuh untuk kajian masa hadapan berkaitan persekitaran pembelajaran dan menawarkan implikasi praktikal kepada pendidik dalam usaha meningkatkan strategi pengajaran dan penglibatan murid dalam bilik darjah perakaunan.