Penerapan elemen Islam dalam pendidikan tinggi menurut Said Nursi. - Ab Latip, Muhammad Shuhaimi; Ayub, Mohd Nasir; Abdul Halim, Imaaduddin (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kajian ini membincangkan penerapan elemen Islam dalam pendidikan berdasarkan pemikiran Badiuzzaman Said Nursi, seorang tokoh ulama dan reformis Islam abad ke-20. Perkembangan unsur liberalisme dalam pendidikan terutamanya selepas kejatuhan Uthmaniah merupakan salah satu punca pendidikan semakin jauh daripada syariat Islam. Kajian ini juga Ingin meneliti elemen Islam diterapkan dalam pendidikan seperti kaedah pengajaran menurut Said Nursi. Selain itu, artikel ini juga ingin mengenalisis pemikiran beliau terhadap pembangunan pendidikan berteraskan Islam kontemporari, khususnya dalam usaha mengintegrasikan agama dan ilmu sains moden. Kajian ini juga adalah kajian perpustakaan dan analisisnya pula berdasarkan kerangka analisis dokumen. Hasil kajian mendapati bahawa Nursi menekankan elemen Islam dalam elemen pendidikan meliputi kaedah pengajaran, pendidikan tinggi, tasawwuf dalam pendidikan, pembendungan ancaman sekularisme dan pembangunan insan sebagai satu pengintegrasian yang memberikan implikasi positif khususnya dalam pengintegrasian ilmu agama dan sains moden.