Pemantapan pengurusan risiko halal dan amalan patuh Syariah dalam rantaian bekalan daging: Kajian di PPES Ternak Sdn. Bhd - Jamain, Mohd Afif Mastur; Othman, Muhammad Muzakkir; Md. Baharudin, Md Hamzaimi Azrol; Mohd Zahari, Siti Zafrina; Che Hassan, Nurul Hidayah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Produk makanan berasaskan daging halal kini semakin meluas pengedarannya di pasaran global. Rantaian pengeluaran dan pembekalan produk ini melibatkan pelbagai kaedah kawalan serta mempunyai pelbagai risiko, bermula dari sumber bahan mentah, pengeluaran, sehingga penghantaran kepada pengguna . Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti aliran rantaian bekalan daging halal di PPES Ternak, menganalisis potensi risiko yang boleh menjejaskan status halal produk daging sepanjang aktiviti rantaian bekalan di PPES Ternak. Selain itu, kajian ini juga cuba mengenal pasti amalan terbaik PPES Ternak dalam mengurangkan risiko pencemaran bagi memastikan produk kekal halal sepanjang keseluruhan rantaian bekalan. Dalam menjalankan kajian ini, metodologi yang digunakan adalah kaedah kualitatif dengan menggunakan temu bual dengan beberapa orang staf PPES Ternak Sdn.Bhd. Dapatan kajian menunjukkan bahawa PPES Ternak Sdn. Bhd telah memenuhi piawaian halal ketat yang telah ditetapkan oleh pihak JAKIM dalam menjamin kesucian bekalan daging. Sesungguhnya kajian ini dapat memberikan satu sumbangan yang amat baik kepada mana-mana pihak yang ingin menceburi bidang bekalan daging halal.