Tahap Kefahaman Belia Felda Wilayah Jengka Pahang Terhadap Ayat-Ayat Mutasyābihāt - Marjani, Muhamat Faizal; Azmi, Fauzi; Musaha, Saiful Johari; Mohamed, Asjad (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Ayat al-Quran terbahagi kepada dua kategori, iaitu; ayat muḥkamāt dan ayat mutasyābihāt. Kefahaman sebenar terhadap pengertian ayat-ayat ini sering menjadi polemik dalam dunia Islam. Kajian ini bertujuan untuk mengetahui tahap kefahaman belia Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (“FELDA”) Wilayah Jengka, Pahang terhadap ayat-ayat mutasyābihāt dan menjelaskan pegangan ulama Ahli Sunnah wal Jamaah terhadap ayat-ayat tersebut. Metodologi kajian ini ialah gabungan kualitatif dan kuantitatif. Pengumpulan data melalui metode kajian kepustakaan dan borang kaji selidik. Data kuantitatif diperoleh daripada borang soal selidik dan data kualitatif daripada analisis statistik deskriptif. Responden bagi mewakili sampel kajian telah diuji menggunakan kaedah soal selidik. Soal selidik ini dianalisis menggunakan perisian Statistical Packages For Social Sciences (SPSS). Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap kefahaman belia FELDA terhadap ayat-ayat mutasyābihāt berada pada tahap yang memuaskan, dengan min kefahaman sebanyak 64.9. Sebanyak min 14.1 menunjukkan kecenderungan memahami ayat-ayat mutasyābihāt melalui pendekatan tasybīh. Sementara itu, min 14.5 mencerminkan responden yang tidak mengetahui dan tidak memahami langsung ayat-ayat tersebut, manakala baki min 6.5 menunjukkan responden yang berada dalam keadaan keliru dalam memahami ayat-ayat mutasyābihāt. Kajian ini berjaya memenuhi objektifnya iaitu mengenalpasti tahap kefahaman belia FELDA Wilayah Jengka terhadap ayat-ayat mutasyābihāt. Dalam isu ini kelihatan kecenderungan belia ke arah pemahaman yang benar dan tepat. Namun terdapat nilai min 14.1 kefahaman responden dengan kefahaman tasybīh yang tidak boleh diambil ringan dan mudah. Justeru satu langkah drastik perlu dilakukan bagi menjelaskan kefahaman ayat-ayat mutasyābihāt yang benar dan tepat terhadap semua lapisan masyarakat, bukan hanya kepada golongan belia sahaja. Di akhir kajian penulis mencadangkan lima langkah bagi meningkatkan kefahaman agama secara am dan dalam ayat mutasyābihāt secara khas dalam kalangan warga FELDA Wilayah Jengka.