Amanah dan reputasi sebagai strategi pentadbiran Institusi Islam Malaysia - Khalid, Mohammad Mahyuddin; Bhari, Azri; Mohamed Yusof, Mohd Faiz; Zaki Yaakob, Mohd Ashrof (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
: Artikel ini mengkaji pengurusan reputasi Institusi Awam Islam (IAI) di Malaysia, seperti Majlis Agama Islam Negeri (MAIN), institusi zakat, dan badan wakaf, yang memikul tanggungjawab dwi-peranan dalam pembangunan sosio-ekonomi serta amanah agama, menjadikan kepercayaan masyarakat sebagai elemen teras bagi kelancaran operasi dan pemenuhan mandat keagamaan. Pendekatan kualitatif berasaskan perpustakaan diguna pakai untuk menganalisis sumber akademik, laporan rasmi, arkib media, dan dokumen dasar melalui kaedah analisis dokumen dan tematik yang sistematik, bagi mengenal pasti cabaran reputasi, strategi pengurusan, serta pengaruh prinsip etika Islam seperti amanah, syura, adil, dan maslahah. Dapatan kajian menunjukkan bahawa reputasi IAI berkait erat dengan ketelusan pengurusan dana agama dan keberkesanan komunikasi institusi, namun pendekatan pengendalian krisis yang reaktif perlu digantikan dengan strategi pengurusan reputasi yang proaktif dan berpaksikan etika. Kajian ini menyumbang wawasan mendalam terhadap tadbir urus Islam dalam sektor awam, dengan mencadangkan langkah praktikal kepada pemimpin institusi dan pembuat dasar untuk memperkukuh ketahanan reputasi dan kepercayaan masyarakat dalam konteks Malaysia.