Pembangunan rangka kerja untuk produk halal berasaskan tumbuhan daripada nutrisi dan fungsi biojisim Sisa buah-buahan - Abdullah, Qosrina; Mustafa, Radhiahtul Raehan; Ab Kadir, Muhammad Fitri; Abdul Manap, Nur Nadiah; Kamaruddin, Norly Marlia; Dol Malek, Mohammad Dzarul Hafiz (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Pembaziran makanan merupakan cabaran besar terhadap ekonomi, alam sekitar, dan keselamatan makanan, terutama di kalangan pengguna, peruncit, dan perkhidmatan makanan. Dengan 1.9 bilion umat Islam di dunia, isu ini menjadi semakin kritikal untuk memastikan pemakanan, keselamatan makanan, dan kelestarian, selaras dengan prinsip halalan toyyiban. Penggunaan sisa buah dan sumber semula jadi dapat mengurangkan ketidakjaminan makanan, pelepasan karbon dioksida, serta pencemaran tanah dan air, sambil menyokong diet berasaskan tumbuhan yang lebih sihat. Kajian ini bertujuan menilai potensi pemakanan dan fungsi sisa buah dalam penghasilan produk berasaskan tumbuhan. Satu rangka kerja halal akan dibangunkan, memberi fokus kepada isu keselamatan, kebersihan, dan penerimaan pengguna, menggunakan kaedah seperti kajian literatur, temu bual, ujian perintis, dan analisis data NVivo. Hasil dijangka menunjukkan bahawa sisa buah kaya dengan nutrien seperti elemen antikulat, antibakteria, dan antioksidan. Rangka kerja ini akan mematuhi garis panduan halalan toyyiban dan menyokong penghasilan produk halal berasaskan tumbuhan, selaras dengan potensi pemakanan dan fungsi sisa makanan