Pendekatan 5M guru dalam pembentukan sahsiah murid - Ihwani, Siti Suhaila; Ajmain @ Jima’ain, Muhammad Talhah; Rashed, Zetty Nurzuliana (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti pendekatan 5M guru dalam pembentukan sahsiah murid di sekolah rendah agama zon 1 di Melaka dan mengkaji perbezaan berdasarkan pembolehubah demografi. Seramai 100 orang murid terlibat dalam kajian ini dan menggunakan instrumen soal selidik. Kajian mendapati guru di SRA menggunakan pendekatan 5M dan skor min berada pada tahap tinggi dengan mempamerkan Muaddib sebagai pendekatan paling dominan yang diaplikasikan oleh guru dalam membentuk sahsiah murid. Implikasi kajian mengenal pasti murid sentiasa menjadikan guru sebagai contoh teladan dan pihak sekolah diharapkan sentiasa memberi sokongan kepada guru untuk meningkatkan potensi diri mereka mengaplikasikan konsep 5M.