Kefahaman dan sikap terhadap batasan dalam menghadiri upacara keagamaan agama lain: Kajian rintis kes pelajar universiti di Malaysia - Abd Jalil, Mohamad Isa; Hajimin, Mohd Nur Hidayat Hasbollah; Mohd Ali, Siti Nadiah; Jimainal, Mohd Noor Hidayat; Mahmud, Roslinah; Pazim, Khairul Hanim (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kajian ini menilai kefahaman dan sikap pelajar universiti di Malaysia terhadap batasan dalam menghadiri upacara keagamaan agama lain berdasarkan perspektif Islam. Dapatan kajian menunjukkan bahawa majoriti responden mempunyai pemahaman yang baik mengenai hukum Islam berkaitan batasan ini, namun masih terdapat beberapa aspek yang memerlukan pencerahan lanjut, seperti pemahaman terhadap penyertaan dalam ritual keagamaan, hukum memasuki rumah ibadat agama lain, serta batas antara penghormatan dan penyertaan dalam ibadah. Kajian ini juga mendapati bahawa faktor pendidikan memainkan peranan penting dalam membentuk pemahaman pelajar, di mana mereka yang mempunyai latar belakang pengajian Islam cenderung lebih berhati-hati dalam interaksi antara agama berbanding mereka yang tidak menerima pendidikan Islam secara formal. Selain itu, kajian ini membandingkan dapatan dengan kajian lepas serta isu semasa di Malaysia, termasuk polemik mengenai garis panduan rasmi yang dicadangkan oleh pihak berkuasa agama. Hasil kajian ini mencadangkan bahawa usaha berterusan perlu dilakukan melalui program pendidikan dan dialog antara agama untuk meningkatkan kefahaman pelajar terhadap batasan dalam hubungan antara agama, agar mereka dapat mengamalkan toleransi dengan penuh kesedaran tanpa mengabaikan prinsip akidah Islam.