Isu sosial dan keagamaan komuniti nelayan pantai di Negeri Perak - Isahak, Ideris; Yusof @ Salleh, Muhammad Yusri; Khalid, Nurul Khairiah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Nelayan pantai merupakan komuniti kecil yang hidup di pesisir pantai. Lokaliti nelayan pantai di negeri Perak tertumpu di sebelah pantai barat. Empat kawasan utama ialah daerah Bagan Datuk, Manjung, Larut Matang dan Parit Buntar. Sumber pendapatan nelayan pantai adalah laut dengan memungut hasil laut menggunakan kelengkapan menangkap ikan tradisional. Nelayan pantai tidak bermalam di laut, berbeza dengan nelayan laut dalam yang tinggal lebih lama di laut untuk menangkap ikan. Kehidupan nelayan pantai sering dibelenggu dengan kesempitan hidup dan pelbagai permasalahan sosial dan keagamaan. Objektif utama kajian ini ialah menganalisis permasalahan sosial dan keagamaan nelayan pantai di negeri Perak Darul Ridzuan. Bagi memastikan objektif utama tercapai, kajian ini menggunakan metodologi kualitatif dengan menggunakan kaedah temu bual dan pemerhatian di lapangan. Dua lokasi nelayan di negeri Perak iaitu Manjung dan Parit Buntar dijadikan lokasi kajian. Dapatan kajian menjelaskan bahawa isu sosial dan keagamaan nelayan berlaku dalam komuniti mereka. Isu- isu ini dapat dikategorikan kepada beberapa aspek iaitu akidah, ibadah, dakwah dan sosial. Kajian ini menyarankan agar usaha dakwah dan sokongan sosial perlu diperkemaskan bagi menuju kepada aspirasi Masyarakat Madani dan menjana kesejahteraan bersama.