Kepimpinan Islam dalam kalangan guru-guru - Ismail, Fadillah; Mohd Yusof, Farahwahida (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Dalam konteks dunia kontemporari, kepimpinan Islam semakin diiktiraf kerana pendekatan holistiknya dalam membimbing masyarakat dan organisasi berdasarkan prinsip etika, moral, dan kerohanian yang bersumberkan ajaran Islam, Al-Quran, dan sunnah. Kajian ini mengkaji kefahaman dan persepsi kepimpinan Islam dalam kalangan guru sekolah rendah di Kulai, meneliti tahap pengetahuan dan pandangan mereka terhadap pelaksanaannya dalam institusi pendidikan. Menggunakan reka bentuk tinjauan keratan rentas, data daripada 164 guru mendedahkan bahawa majoriti, iaitu sebanyak 77.4%, memiliki tahap pengetahuan tinggi tentang prinsip kepimpinan Islam, manakala 40.2% menganggap tahap pelaksanaannya di sekolah adalah tinggi. Walau bagaimanapun, elemen tertentu seperti kerohanian, kebijaksanaan, dan perundingan dianggap hanya dilaksanakan di tahap sederhana. Kajian ini menekankan peranan kritikal nilai Islam seperti amanah, taqwa, ukhuwwah, dan siddiq dalam memupuk kepimpinan yang berkesan. Dapatan ini menunjukkan bahawa mempertingkatkan program latihan kepimpinan, menyepadukan nilai-nilai Islam ke dalam kurikulum, mengukuhkan kerjasama sekolah-komuniti, dan menggalakkan model kepimpinan Rasulullah boleh meningkatkan penerapan prinsip kepimpinan Islam, yang akhirnya memberi manfaat kepada persekitaran pendidikan dan komuniti yang lebih luas.