Pendekatan syariah dan praktikaliti zakat terhadap Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP): Satu tinjauan di Malaysia - Abd Rahim, Syazwani; Aziz, Aemy; Aziz , Siti Noor Ain (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kajian ini mengkaji pendekatan syariah dan praktikaliti zakat terhadap simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di Malaysia. Zakat adalah kewajipan agama dalam Islam yang penting, tetapi pelaksanaan zakat ke atas simpanan KWSP sering menimbulkan perdebatan serta cabaran praktikal. Pendekatan syariah menyediakan panduan mengenai kewajipan zakat terhadap harta, termasuk simpanan KWSP, namun terdapat variasi dalam interpretasi dan pengiraan zakat tersebut. Artikel ini menganalisis pandangan ulama tentang kewajipan zakat KWSP dan menilai cabaran praktikal yang dihadapi dalam pelaksanaannya, termasuk tahap kesedaran dan kepatuhan di kalangan pekerja Malaysia. Berdasarkan analisis data dan kajian kes, artikel ini mengidentifikasi kekeliruan dalam pengiraan zakat serta kekurangan pemahaman mengenai kewajipan ini di kalangan pekerja. Cadangan yang dikemukakan termasuk peningkatan pendidikan, penyediaan panduan yang lebih jelas, serta penggunaan teknologi dalam pengurusan zakat KWSP. Penemuan kajian ini diharapkan dapat memberikan panduan berguna untuk meningkatkan pelaksanaan zakat KWSP dan memperbaiki kepatuhan di Malaysia.