Peranan masjid dalam memacu pemerkasaan komuniti melalui tanggungjawab sosial korporat di Malaysia: The role of mosques in promoting community empowerment through corporate social responsibility in Malaysia - Md. Saufi Abdul Hamid1,; Mohamad Akhir, Noor Syahidah; Fazial, Farahdina; Abdullah, Sakinatul Raadiyah; Abu Bakar, Ahmad Yumni; Md Ishak, Mohd Muhaizam (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Masjid merupakan sebuah institusi penting dalam Islam. Pembinaan masjid bermula sejak perkembangan awal tamadun Islam. Pembinaan masjid pesat di seluruh dunia yang memiliki kepesatan penduduk Muslim khusus di kawasan tertentu. Masjid boleh dilihat mampu diperkasakan dan diinovasikan menjadi sebuah institusi unggul jika di urus tadbir secara pintar. Artikel ini bertujuan untuk mengenalpasti peranan masjid sebagai agen sosial dalam memperkukuh solidariti dan kesejahteraan masyarakat melalui pendekatan CSR. Kajian ini merupakan kajian kualitatif dengan menggunakan metod dokumentasi dengan analisis kandungan berkaitan masjid dan tanggungjawab sosial korporat. Hasil kajian mendapati masjid berpotensi untuk menjadi penyumbang kepada pembangunan sosial dan ekonomi, menangani isu kemiskinan, pendidikan dan kesihatan.