Bahasa Kebangsaan sebagai wasilah perpaduan: Analisis elemen Bahasa Melayu dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysi: The national language as a means of unity: An analysis of the Malay Language elements in The Federal Constitution of mMalaysia - Yusof, Siti Aisyah; Mohd Taher, Muhammad Saiful Islami; Fazial, Farahdina; Mohamad Akhir, Noor Syahidah; Ismail , Muhammad Saiful Islam (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Bahasa adalah suatu alat penghubung komunikasi terpenting dalam kehidupan bermasyarakat. Kepentingan bahasa sebagai elemen terpenting dalam pembentukan sebuah negara terbukti dengan termaktubnya Perkara 152 (Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan) dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Bahasa Melayu menjadi elemen penting dalam membina perpaduan dan mempromosikan sebuah negara bangsa yang terdiri dari pelbagai kaum. Artikel ini bertujuan untuk mengenalpasti peranan Bahasa Melayu dalam mewujudkan perpaduan masyarakat majmuk dan kesan pengabaian tuntutan Perkara 152 ke atas masyarakat di Malaysia. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan menganalisis dokumen-dokumen seperti jurnal, buku-buku dan sebagainya. Hasil kajian mendapati, Bahasa Melayu sangat memainkan peranan penting dalam mewujudkan perpaduan masyarakat di Malaysia dan ia adalah salah satu elemen tradisi yang menjadi teras dalam pembentukan tapak integrasi dalam masyarakat Malaysia. Justeru, kajian ini mencadangkan perlunya usaha berterusan dalam memperkukuh penggunaan Bahasa Melayu melalui pendidikan dan dasar-dasar yang inklusif untuk mencapai perpaduan nasional yang lebih kukuh.