Wakaf Madani: Strategi pembangunan sosio ekonomi dan masyarakat di Malaysia. - Fazial, Farahdina; Md Ishak, Mohd Muhaizam; Husin, Rohayati; Manshor, Nurul Mazrah; Hamid, Che Khadijah; Abd Hamid, Md Saufi (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Peranan wakaf dalam membangunkan ekonomi umat Islam merupakan suatu perkara yang telah dibuktikan sejak zaman berzaman. Wakaf Madani selari dengan konsep Malaysia Madani bertujuan untuk memartabatkan Malaysia sebagai sebuah negara yang mempunyai nilai-nilai kemampanan, kesejahteraan, daya cipta, hormat, keyakinan dan ihsan. Oleh itu, kajian ini bertujuan mengenal pasti peranan Wakaf Madani dalam memperkukuh ekonomi masyarakat Malaysia. Kedua, menganalisis cabaran yang dihadapi oleh pengurusan wakaf dalam menjayakan pelaksanaan inisiatif Wakaf Madani. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dan analisis dokumen. Secara keseluruhan, pelaksanaan Wakaf Madani menunjukkan komitmen kerajaan Malaysia dalam mengoptimumkan potensi wakaf untuk kesejahteraan masyarakat, selaras dengan konsep Malaysia Madani yang menekankan pembangunan holistik dan inklusif.