KEPATUHAN PEMBAYARAN ZAKAT DI KALANGAN FAUNDER KOSMETIK: SATU KAJIAN KES DI KOTA BHARU, KELANTAN: ZAKAT PAYMENT COMPLIANCE AMONG COSMETIC FOUNDERS: A CASE STUDY IN KOTA BHARU, KELANTAN - Mohd Zaki, Adeeba Najihah; Mat Jusoh , Nor Asmira; Nik Din , Nik Muniyati; Yusuf , Norazmila; Ab Rahman , Siti Maziah; Ab Rahman , Hasnuddin (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Zakat merupakan rukun Islam yang keempat dan mula difardukan kepada umat Islam pada tahun kedua selepas penghijrahan Nabi Muhammad SAW ke Kota Madinah. Kewajipan mengeluarkan zakat telah disebutkan secara jelas di dalam Al-Quran. Penetapan yang jelas ini membuktikan penghambaan diri kepada Allah SWT dengan menjalankan perintahnya serta dapat membersihkan dan menyucikan diri daripada dosa-dosa. Kajian ini bertujuan untuk meneliti cara pembayaran zakat dalam kalangan founder-founder kosmetik di Kota Bharu, Kelantan. Zakat perniagaan adalah salah satu bentuk zakat yang wajib dibayar oleh pengusaha-pengusaha yang memenuhi syarat. Kajian ini menggunakan kaedah dokumentasi, soal selidik, pengamatan, dan temubual untuk mengumpulkan data kualitatif dan kuantitatif. Data ini kemudiannya dianalis secara induktif, deduktif, dan komparatif untuk mendapatkan kesimpulan berkenaan cara pembayaran zakat dalam kalangan founder-founder kosmetik. Kajian ini menemui bahawa pembayaran zakat dalam kalangan founder-founder kosmetik di Kota Bharu, Kelantan, masih menjadi isu yang perlu diperhatikan. Zakat perniagaan adalah salah satu bentuk zakat yang wajib dibayar oleh pengusaha-pengusaha yang memenuhi syarat. Oleh sebab itu, kajian ini akan meneliti cara pembayaran zakat dalam kalangan founder-founder kosmetik dan bagaimana mereka membayar zakat kepada MAIK atau asnaf. Kesimpulan kajian ini menunjukkan bahawa pembayaran zakat dalam kalangan founder-founder kosmetik di Kota Bharu, Kelantan, masih menjadi isu yang perlu diperhatikan. Zakat perniagaan adalah salah satu bentuk zakat yang wajib dibayar oleh pengusaha-pengusaha yang memenuhi syarat. Oleh sebab itu, kajian ini akan meneliti cara pembayaran zakat dalam kalangan founder-founder kosmetik dan bagaimana mereka membayar zakat kepada MAIK atau asnaf.