ADAB DAN ETIKA PEMAKANAN ISLAM: PANDUAN PRAKTIKAL UNTUK KESIHATAN OPTIMUM: ISLAMIC DIETARY MANNERS AND ETHICS: A PRACTICAL GUIDE TO OPTIMAL HEALTH - Ab Ghani, Abu Sufian; Mustafa@Busu , Zanirah; Hasan, Norzuraida; Kamal, Dr.Asiah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Adab dan etika pemakanan Islam merupakan aspek penting yang mempengaruhi bukan sahaja fizikal tetapi juga kesejahteraan rohani individu. Konsep halal dan haram menjadi panduan dalam memilih makanan yang berlandaskan Syariah. Walau bagaimanapun, masih terdapat kekeliruan dalam kalangan umat Islam tentang apa yang dianggap halal dan haram, serta bagaimana adab makan yang betul boleh menjejaskan kesejahteraan mereka. Kajian ini bertujuan untuk menjelaskan konsep halal dan haram seperti yang ditakrifkan oleh Syariah, menggariskan ciri-ciri makanan halal dan haram, dan menawarkan panduan praktikal tentang etika makan dan minum yang betul dalam Islam. Kajian ini menggunakan metodologi kualitatif dengan mengkaji literatur yang relevan, seperti teks Syariah, penerbitan akademik, dan garis panduan pemakanan Islam. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pemahaman yang jelas tentang konsep halal dan haram memberi kuasa kepada individu untuk membuat keputusan yang lebih termaklum mengenai pilihan makanan mereka. Selain itu, amalan adab pemakanan yang betul dapat meningkatkan kesihatan mental dan fizikal, di samping memupuk sikap saling menghormati dalam kalangan masyarakat. Kesimpulannya, memahami adab dan etika makan dalam Islam bukan sahaja penting untuk kesihatan tetapi juga untuk membina masyarakat yang lebih baik. Panduan praktikal ini diharapkan dapat membantu individu menjalani gaya hidup yang lebih sihat dan beretika.