38. INOVASI DALAM KAEDAH PEMBELAJARAN HAFAZAN AL-QURAN MELALUI PENDEKATAN “QURAN SMART SELF HIFZ” (QSAH): INNOVATION IN THE METHOD OF LEARNING QURANIC MEMORIZATION THROUGH THE 'QURAN SMART SELF HIFZ' (QSAH) APPROACH - Ali Hasan, Ahmad Rozaini; Zulkipli, Zulkipli; Khalid, Nurul Khairiah; Che Ahmat, Amin; Abdul Basir, Mukhamad Khafiz (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Amalan menghafaz al-Quran merupakan proses sesi pembelajaran yang berlaku dalam diri setiap penghafaz al-Quran. Pembelajaran hafazan al-Quran adalah merupakan aktiviti yang diwarisi daripada amalan Rasulullah SAW, para sahabat, tabien dan sehingga ke hari ini. Sesuai dengan perkara zaman sains dan teknologi aspek pembelajaran hafazan al-Quran turut mengalami perkembangan yang dapat membantu para pelajar untuk menghafaz a-Quran dengan lebih mudah dan mempunyai variasi dalam kaedah pembelajaran hafazan al-Quran. Oleh itu, kertas kerja ini bertujuan untuk menjelaskan proses pembangunan aplikasi pembelajaran hafazan al-Quran secara kendiri bagi pelajar-pelajar peringkat diploma yang memerlukan mereka untuk menghafaz ayat al-Quran daripada surah Yasin ayat satu hingga 20. Kertas kerja ini akan membincangkan proses pembinaan kaedah ini yang dinamakan “Quran Smart Self Hifz”. Melalui pembinaan QSAH telah berjaya menghasilkan satu kaedah pembelajaran hafazan al-Quran secara kendiri dengan memberikan panduan kepada pelajar dalam hafazan melalui lima fasa pembelajaran hafazan al-Quran. Pembinaan kaedah ini lebih khusus untuk pelajar dan boleh dipratikkan oleh semua peringkat lapisan umur. Secara keseluruhan penghasilan kaedah ini telah memberikan alternatif baru kepada pelajar dalam membantu untuk menghafaz al-Quran secara kendiri dengan lebih efisien dan sistematik