8. PENGENALAN KITAB RISALAH ISKANDAR OLEH SULTAN ALANG ISKANDAR: INTRODUCTION TO THE “RISALAH ISKANDAR” MANUSCRIPT BY SULTAN ALANG ISKANDAR - Nadzif, Wan Kamal; Adnan, Arnie (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Kitab Risalah Iskandar Syah merupakan sebuah kitab agama yang dikarang oleh Sultan Perak ke-30, Sultan Alang Iskandar Shah (m.1938). Kitab ini ditulis sekitar tahun 1921 hingga 1926. Artikel ini merupakan pengantar kepada kitab Risalah Iskandar yang merangkumi biografi Sultan Alang Iskandar, pembahagian bab kitab dan takhrij hadith serta riwayat yang terdapat dalam kitab ini. Kajian tekstual ini menggunakan metode analisis dokumen untuk mengkaji kandungan dan asal usul manuskrip secara kajian perbandingan dengan sumber rujukan asal yang terdapat dalam Risalah Iskandar Syah. Hasil kajian menunjukkan terdapat 40 hadith dengan satu hadith Qudsi, 28 hadith Nabawi, lima hadith Mawquf dan enam hadith Maqtuʻ dalam kitab ini. Antara kitab-kitab rujukan asal manuskrip ialah al-Kutub al-Sittah, Dala’il al-Khairat, Mawaʻiz al-Badiʻ, Nasa’ih al-ʻIbad, al-Istiʻdad li Yaumil Maʻad, Umm al-Barahin dan Ihya’ ʻUlum al-Din. Kitab ini membuktikan ketokohan baginda sebagai seorang umarak dan ulama yang sewajarnya menjadi contoh terbaik dari sudut kepimpinan dan ketakwaan untuk generasi masa kini.