KESEJAHTERAAN SOSIAL PELAJAR ASNAF DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI: MASALAH DAN PENYELESAIAN - Hadziroh Ibrahim; Hadziroh Ibrahim; Noor Hafiza Zakariya; Muhammad Syafiq; Md.Lazim Mohd Zin; Abdul Halim Abdul Majid (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Kajian ini memberi fokus kepada isu berkaitan dengan kesejahteraan sosial pelajar asnaf di sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam. Beberapa indikasi kepada isu ini seperti bebanan kewangan, kemudahan pengajian yang tidak mencukup, peningkatan kos sara hidup dan dinamika interaksi sosial pelajar seakan memberi gambaran kepada kualiti atau tahap kesejahteraan sosial mereka yang kurang baik. Justeru itu, kajian ini dijalankan untuk mencapai dua objektif iaitu (i) meneroka dan meneliti masalah kesejahteraan sosial dalam kalangan kalangan pelajar asnaf; dan (ii) mengenalpasti cadangan/langkah-langkah bagi mengatasi masalah kesejahteraan sosial dalam kalangan pelajar asnaf. Kajian secara kualitatif telah dilakukan yang melibatkan sejumlah 30 pelajar. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat hampir 25 peratus pelajar tidak berpuashati dengan kualiti kesejahteraan sosial mereka. Beberapa cadangan telah dikemukakan termasuklah implikasi pelaksanaannya seperti mempelbagaikan aktiviti fizikal dan rohani, menyediakan infrastruktur pembelajaran dalam talian yang kondusif, mengimbangi sikap positif, negatif terhadap penggunaan teknologi digital dan mengangkat peranan LZNK sebagai hub sehenti program kesejahteraan mental dan sosial pelajar IPTA menerusi kolaborasi tripatite antara IPTA, LZNK dan Persatuan Rukun Tetangga / Masyarakat.