PARAMETER AKAD PERTUKARAN DALAM ISLAM: SATU TINJAUAN BERDASARKAN PERBANDINGAN MAZHAB - Aemy Bin Aziz,; Hadenan Bin Towpek,; Amal Hayati Binti Ishak, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Ikatan kontrak atau "al-aqd" merupakan aspek yang tidak dapat dielakkan dalam kehidupan harian manusia kerasa setiap manusia mempunyai kehendak. Kontrak tidak hanya terbatas pada bidang ekonomi atau muamalah, namun merangkumi aspek sosial dan politik. Konsep ini, yang telah lama diamalkan, menitikberatkan komitmen terhadap semua pihak yang terlibat, membentuk dasar kukuh untuk hubungan yang baik dalam masyarakat agar kesejahteraan dan keadilan dapat di tegakkan. Dalam konteks ekonomi, kontrak menjadi aspek penting dalam perniagaan dan perdagangan. Elemen-elemen kontrak meresap ke dalam setiap aspek muamalah, memastikan setiap transaksi dilakukan dengan integriti dan kejujuran. Keberadaan kontrak tidak hanya menjaga hubungan antarindividu, tetapi juga melindungi hak setiap individu yang terlibat. Persetujuan antara dua pihak mengenai suatu perkara tidak hanya menjadi perjanjian sepihak, tetapi juga membawa implikasi perundangan. Kedua pihak diikat oleh kewajiban untuk mematuhi semua terma kontrak, menegaskan pentingnya kepatuhan terhadap perjanjian tersebut. Kontrak bukan hanya sekadar peraturan hukum, tetapi juga dasar kepercayaan dalam urusan perniagaan. Kehadirannya menegaskan tanggungjawab pelaksanaan dengan integriti, membentuk dasar yang kukuh untuk pemeliharaan keadilan dan keharmonian dalam masyarakat ekonomi. Dengan itu, kontrak bukan sekadar alat untuk mengatur transaksi, tetapi juga merupakan tiang yang membina kepercayaan dan keseimbangan dalam interaksi manusia dalam kehidupan seharian. Pemahanan yang baik berkaitan kontrak berlandaskan mazhab tertentu membolehkan manusia menjalankan akad pertukaran dengan baik dan memenuhi segala tuntutan yang telah di tetapkan dalam hukum syarak.