HUBUNGAN ETNIK RENTAS AGAMA DAN BUDAYA MENURUT PERSPEKTIF ISLAM: SATU PENGENALAN - Norshahrul Marzuki Mohd Nor,; Dg. Hafizah Ag. Basir,; Habibah @ Artini Ramlie,; Habsah Omar, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Masyarakat di negeri Sabah terkenal dengan sikap keterbukaan dan toleransi yang tinggi. Hubungan antara etnik berjalan dalam suasana harmoni tanpa sebarang isu yang boleh menimbulkan kegusaran masyarakat. Objektif kajian ini adalah untuk meninjau aspek hubungan etnik rentas agama dan budaya tersebut menurut perspektif Islam. Kajian berbentuk kualitatif melibatkan kajian perpustakaan. Dapatan kajian menunjukkan Islam tidak menghalang hubungan etnik rentas agama dan budaya yang dijalinkan atas dasar persaudaraan dan perpaduan sejagat namun ia terikat dengan dengan garis panduan tertentu yang telah ditetapkan oleh hukum syarak.