PENJAGAAN PESAKIT BUDDHA DI MALAYSIA: PERSPEKTIF ISLAM TENTANG PENJAGAAN KESIHATAN CEKAP BUDAYA - Mohamad Firdaus Mohamad Ismail,; Ahmad Effat Bin Mokhtar,; Siti Zuhaidah Shahadan, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Jururawat menangani pelbagai keperluan untuk kesihatan yang baik. Kejururawatan transkultural adalah penting dalam penjagaan kesihatan, memastikan penjagaan yang kongruen dari segi budaya tanpa mengira latar belakang pesakit. Kecekapan budaya adalah penting, dengan mengambil kira kesan budaya terhadap persepsi dan pengurusan kesihatan. Penyedia penjagaan kesihatan Malaysia, kebanyakannya jururawat Melayu Islam, mesti memahami perbezaan budaya pesakit mereka, khususnya Cina Buddha yang merupakan klien kedua terbesar dalam sektor kesihatan di Malaysia. Kajian ini bertujuan untuk membangunkan garis panduan penjagaan kompeten budaya yang berakar umbi dalam prinsip Islam, menangani jurang dalam penjagaan kesihatan sensitif budaya untuk pesakit yang pelbagai. Penyelidikan ini menggunakan kaedah kajian perpustakaan yang tertumpu kepada al-Quran dan Hadis (sabda Nabi Muhammad) untuk meneroka tema berkaitan penjagaan pesakit bukan Islam. Kajian ini mengenalpasti tiga tema utama: a) akhlak dan nilai murni, b) sensitiviti budaya dan agama, dan c) dilema etika. Kajian ini menandakan satu langkah penting ke arah membentuk asas etika Islam untuk penjagaan penuh belas kasihan pesakit bukan Islam di Malaysia, mengiktiraf dan menangani kedua-dua dilema etika dan kekayaan kepelbagaian budaya dan agama dalam landskap penjagaan kesihatan. Penyelidikan masa depan harus memberi tumpuan kepada menilai keberkesanan garis panduan ini dalam meningkatkan kualiti penjagaan untuk pesakit bukan Islam.