TAHAP AMALAN KEPIMPINAN SITUASI, KESEDIAAN GURU UNTUK BERUBAH DAN KOMITMEN ORGANISASI DI SEKOLAH RENDAH - Tengku Nurshahrulnizam Osman,; Al Amin Mydin,; Aziah Ismail, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Tahap amalan kepimpinan situasi, kesediaan guru untuk berubah, dan komitmen organisasi di kalangan staf sekolah rendah merupakan aspek yang penting dalam pengurusan pendidikan. Oleh yang demikian, objektif kajian adalah untuk menilai tahap amalan kepimpinan situasi di kalangan pentadbir sekolah, kesediaan guru untuk mengadaptasi perubahan dalam konteks pendidikan, dan komitmen organisasi di kalangan staf sekolah rendah. Sampel kajian terdiri daripada pentadbir sekolah dan guru-guru sekolah rendah dari beberapa sekolah rendah yang dipilih secara rawak. Pensampelan rawak telah digunakan untuk memilih responden dari populasi sasaran. Instrumen kajian yang digunakan adalah soal selidik dengan skala likert lima mata bagi mengukur tahap amalan kepimpinan situasi, kesediaan guru untuk berubah, dan komitmen organisasi. Analisis deskriptif digunakan untuk menganalisis data yang diperoleh dari soal selidik. Dapatan kajian menunjukkan tahap amalan kepimpinan situasi, kesediaan guru untuk menerima perubahan adalah tinggi. Manakala komitmen organisasi berada pada tahap sederhana. Kajian ini penting sebagai panduan untuk penambahbaikan dan pembangunan dalam pengurusan pendidikan.