PENGGUNAAN NAS AL-QURAN DALAM KEMPEN ZAKAT LEMBAGA ZAKAT NEGERI KEDAH - Muhammad Yusry Affandy bin Md Isa, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2023)
Kajian ini berkaitan analisis penggunaan nas al-Quran dalam kempen zakat Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK). Nas al-Quran telah diletakkan dalam risalah bertulis untuk sebaran masyarakat untuk memahami kewajipan zakat dalam Islam khasnya rakyat negeri Kedah. Permasalahan yang timbul ialah risalah ini mengandungi rujukan al-Quran yang lengkap dan separa lengkap. Tambahan pula, nas dalam bahan kempen zakat belum dilakukan analisis khas oleh pengkaji akademik bagi mengenalpasti kelebihan atau kekurangan yang berlaku. Kajian ini penting untuk memastikan nas zakat yang diatur LZNK terhindar daripada polimek pertikaian seperti isu nas yang salah, terjemahan dan tafsiran nas yang kurang tepat. Objektif kajian mensasarkan untuk menganalisis penggunaan nas al-Quran yang terdapat dalam bahan dakwah lZNK, mengenalpasti keabsahan atau kelemahan dari segi metodologi pemaparan teks dan huraian al-Quran dan seterusnya mencadangkan aspek pemantapan. Kajian ini mengaplikasikan kaedah induktif bagi mendapatkan nas al-Quran berkaitan kewajipan zakat dalam bahan kempen. Kaedah deskriptif pula dijalankan bagi menghuraikan penggunaan nas al-Quran dalam aspek ketepatan dalil dan tatacara pengemukaan nas. Dapatan kajian menunjukkan Lembaga Zakat Negeri Kedah memiliki bahan dakwah zakat yang tersendiri seperti risalah, khutbah jumaat, website dan media sosial. Bahan paling utama yang mudah sampai dan dirujuk segenap lapisan masyarakat Kedah ialah menerusi bahan bercetak iaitu risalah Panduan Zakat (2021). Dalam menjalankan urusan dakwah, LZNK didapati tidak mengabaikan pengaplikasian nas al-Quran sebagai bahan dakwah terpenting. Kebanyakan dalil adalah relevan, tepat dan sesuai. Aspek pemantapan terjemahan, tatacara rujukan ayat dan huraian fuqaha’ dan mufassir boleh diketengahkan lagi dalam bahan kempen dakwah.