PENEROKAAN AMALAN PEMERKASAAN ROHANI DALAM MAJMŪ’ SHARĪF: PENELITIAN KRITIKAL KE ATAS DOA KANZ AL-‘ARSH DAN DOA HAIKAL - Mohd Zohdi Mohd Amin,; Najib ‘Afif Arip, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2023)
Kesejahteraan rohani memegang kedudukan penting dalam doktrin Islam, menekankan kepentingan amalan keagamaan yang berkala dalam meningkatkan dimensi rohani individu dalam komuniti Muslim. Majmū’ Sharīf telah muncul sebagai teks spiritual yang popular di kalangan segmen besar populasi Muslim di Kepulauan Melayu, dengan tujuan khusus untuk memperkuatkan kesejahteraan rohani mereka. Namun, teks ini tidak terlepas dari kritikan, terutamanya berkaitan dengan isinya. Oleh itu, para sarjana telah menjalankan penyiasatan ke atas bahagian tertentu teks ini, iaitu Doa Kanz al-‘Arsh dan Doa Haikal. Artikel ini juga menyelami asal-usul sejarah Majmū’ Sharīf dan kaitannya dengan amalan rohani. Penyelidikan ini mengikuti metodologi kualitatif dengan menggunakan analisis teks dan pengesahan hadis. Kajian ini mendedahkan bahawa, walaupun Majmū’ Sharīf mengandungi permohonan doa dan zikir yang bertujuan memperkuatkan kesejahteraan rohani, terdapat kebimbangan berhubung dengan beberapa frasa dalam Doa Kanz al-'Arsh. Mengenai Doa Haikal, walaupun bacaannya tidak menimbulkan masalah, tuntutan yang berlebihan dalam teks tersebut tidak sejajar dengan prinsip-prinsip Syariah. Oleh itu, penyiasatan lanjut adalah penting untuk memastikan amalan spiritual masyarakat Muslim selaras dengan prinsip Syariah yang telah ditetapkan..