PERANAN AGAMA DALAM KEHIDUPAN BERDASARKAN PERSPEKTIF MAHASISWA - Solahuddin Abdul Hamid,; Azman Md Zain,; Ahmad Zamil Abd. Khalid, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2023)
Pendidikan adalah satu proses perubahan yang dikehendaki pada tingkah laku dan kehidupan manusia. Situasi tanpa sebarang perubahan adalah gambaran kegagalan sistem pendidikan yang diaplikasikan untuk mencapai maksud yang dituju. Perintah menuntut ilmu bukan sekadar mekanisme membangunkan sosio ekonomi masyarakat dan negara. Kemuncak menunut ilmu adalah memenuhi keperluan spiritual dan meraih kesejehateraan dalam hidup. Objektif kajian ini mengenalpasti pandangan para mahasiswa mengenai peranan agama dalam kehidupan mereka serta peranan agama dalam pembangunan. Item soalan terbuka diedarkan secara online kepada sampel kajian yang terdiri daripada 240 orang pelajar Universiti Utara Malaysia daripada pelbagai bidang pengajian. Dapatan kajian mendapati, maklumbalas yang diberikan adalah selari dengan matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) untuk melahirkan manusia yang bersifat holistik iaitu seimbang dan harmonis dari semua aspek fitrah sebagai manusia. Sistem pendidikan yang bersepadu tersebut adalah penting kerana ia akan menjadi nilai dan falsafah hidup seseorang bagi membentuk dengan sikap dan cara bekerja.