ANALISIS NOMINAL GROUP TECHNIQUE (NGT) UNTUK MENGENAL PASTI KAEDAH PEMBANGUNAN WAKAF PENDIDIKAN DI SEKOLAH AGAMA RAKYAT (SAR) - Surita Hartini Mat Hassan; Mohd Nasir Ayub; Sakinatul Raadiyah Abdullah; Salimah Yahaya; Che Khadijah Hamid; Siti Norma Aisyah Malkan@Molkan (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2023)
Pelaksanaan wakaf sebagai sumber pembiayaan Sekolah Agama Rakyat (SAR) telah menarik perhatian banyak pihak terutamanya pentadbir SAR. Wakaf merupakan instrumen yang dapat membantu memenuhi keperluan pentadbir SAR mendapatkan sumber dana secara berterusan yang dikenali sebagai wakaf pendidikan. Namun sehingga kini pembangunan ke atas wakaf pendidikan di SAR masih kurang sambutan dalam kalangan pentadbir SAR. Berlatar belakangkan fenomena inilah kajian ini dilakukan untuk mencapai dua matlamat. Pertama mengenal pasti intrumen wakaf yang terdapat di SAR. Kedua menganalisis kaedah pembangunan yang telah dilakukan oleh pentadbir ke atas wakaf pendidikan yang terdapat di SAR. Kajian ini merupakan kajian kualitatif yang melibatkan pengumpulan data daripada sumber primer menggunakan Nominal Group Technique (NGT) dan juga sumber sekunder yang dikumpul melalui sumber dokumen seperti buku, majalah, jurnal, artikel dan lain-lain. Data-data tersebut kemudiannya dianalisis secara analisis kandungan. Berdasarkan penelitian, wakaf mempunyai potensi yang cukup besar untuk menjamin kelangsungan dana kewangan SAR terutamanya melibatkan pelaksanaan dan pembangunan wakaf pendidikan. Antara kaedah pembangunan yang dilaksanakan ialah melalui pemberian sewa atau pajak, pembelian aset baru seperti bangunan dan tanah dan melabur dengan pelaburan yang patuh syariah.. Pembangunan ke atas wakaf pendidikan ini dapat menjamin pengurusan yang baik dan kestabilan dalam kewangan untuk menampung pembiayaan operasi, pembangunan infrastruktur, program pendidikan serta penyediaan kemudahan asas.