CABARAN DAN HALATUJU UMSfm DALAM MENDEPANI PANDEMIK COVID-19 - Intan Soliha Ibrahim (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Kemunculan Covid-19 menyaksikan kelumpuhan banyak sistem sosial di seluruhdunia. Namun, kemunculan virus tersebut menyaksikan perubahan yang signifikan terhadappengoperasian dan pengurusan radio kampus UMSfm. Situasi pandemik dikatakan telahmembawa radio kampus UMSfm kepada dimensi pengintegrasian platform digital.Pengintegrasian tersebut bukan perkara baru kepada mana-mana stesen radio dunia, namunia adalah pembaharuan yang dibawakan oleh pengurusan radio kampus terhadap UMSfm.Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif menerusi pemerhatian dan penelitian dokumenUMSfm. Dapatan menunjukkan bahawa UMSfm mengalami perubahan dari aspek penggunaanteknologi dan pembangunan kerjaya. Perubahan-perubahan tersebut dipengaruhi olehpengurusan. Bagaimanapun, perubahan yang bersifat positif tersebut masih boleh diperbaikidari masa ke semasa. Sokongan dari pihak pengurusan tertinggi universiti, fakulti dan pelajaradalah penting dalam memastikan kerelevanan radio kampus tersebut untuk terus beroperasidan memberi manfaat kepada pendengar di masa hadapan.