PENJAJA KAKI LIMA DAN CABARANNYA KETIKA PANDEMIK COVID-19 DI SABAH - Jalihah Md Shah; Citra Nuradika Binti Hamidon; Khairunesa Isa (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Pandemik COVID-19 telah memberi impak terhadap semua sisi kehidupanmasyarakat di Malaysia termasuk aktiviti penjanaan pendapatan. Kewujudan siri-siri PerintahKawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dilokaliti yang menghadkan pergerakan manusia turut mempengaruhi kegiatan ekonomigolongan penjaja yang beroperasi di sekitar tempat tinggal termasuklah kawasan ProgramPerumahan Rakyat (PPR), Taman Telipok Ria, Tuaran, Sabah. Kajian ke atas tujuh orangpenjaja kaki lima menggunakan pendekatan kualitatif ini bertujuan untuk (i) menghuraikanfaktor penglibatan penduduk di PPR Taman Telipok Ria dalam aktiviti menjaja; (ii)mengenalpasti cabaran yang dihadapi dan (iii) mengetahui strategi yang diambil untukberhadapan siri PKP/PKPD yang berlaku di penempatan mereka. Kajian ini mendapatipemilihan informan untuk menjana pendapatan menerusi aktiviti menjaja adalah untukmenyara keluarga, sifat sektor ini yang fleksibel, terlibat kerana warisan keluarga serta tidakada pilihan kerja lain yang dipengaruhi pula oleh faktor tahap pendidikan yang rendah.Manakala cabaran yang dihadapi informan merangkumi operasi diarahkan tutup, persaingan,peningkatan kos pengangkutan, kerosakan barangan jualan serta pembelian secara kredit olehpelanggan. Untuk itu, informan bertindak menjaja secara sembunyi, menawarkan harga jualanyang rendah dengan melebihkan kuantiti barang, pembelian barang secara borong danmengehadkan jumlah kredit yang boleh dilakukan oleh seseorang pelanggan.