RESPON KOMUNITI LUAR BANDAR TERHADAP KESAN SOSIO-EKONOMI PANDEMIK COVID-19 DI SABAH - Ubong Imang,; Colonius Atang,; Mustapa Abd Talip,; Adi Jafar, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Pandemik COVID-19 memberi kesan kepada kehidupan penduduk tanpa mengirasempadan dan tempat. Artikel ini bertujuan untuk meneliti respon komuniti luar bandarterhadap kesan sosio-ekonomi pandemik COVID-19 yang mereka alami terutama semasaperintah kawalan pergerakan sedang dilaksanakan. Kampung Kiau Nuluh dipilih sebagaikawasan kajian. Seramai 41 orang responden dari kampung Kiau Nuluh dilibatkan dalamkajian tinjauan melalui borang soal selidik yang diedarkan. Hasil kajian mendapati, komunitidi kawasan kajian mengalami kesan sosio-ekonomi pandemik COVID-19. Antara kesan sosioekonomiyang dialami adalah sumber pendapatan mereka terjejas, hasil pertanian tidak dapatdijual, bekalan makanan terputus, persekolahan anak-anak terjejas dan mereka sukarberhubung dengan ahli keluarga dan rakan taulan. Respon komuniti di kawasan kajian adalahbersifat kolektif dalam mendepani kesan sosio-ekonomi pandemik COVID-19. Mereka secarabersama membangunkan kapasiti dalaman dalam mendepani kesan sosio-ekonomi pandemikCOVID-19 dengan memberi komitmen dan kerjasama kepada usaha membendung penularanCOVID-19 di kawasan mereka dan mencari alternatif penyelesaian jangka pendek kepadamasalah sosio-ekonomi yang dihadapi ketika pandemik COVID-19. Respon pada peringkatindividu untuk meminimakan kesan sosio-ekonomi pandemik COVID-19 adalah pelbagaiseperti menceburi perniagaan atas talian untuk menambahkan pendapatan, memproses hasiltanaman supaya tahan lama, berjimat cermat dalam perbelanjaan, menceburi aktiviti baru danmengusahakan tanah pertanian untuk tanaman sayur-sayuran dan buah-buahan. Hasil kajianini membuktikan kepentingan untuk mengukuhkan aspek pembangunan sosio-ekonomi setempat. Potensi sumber tempatan, kemahiran dan kebolehan penduduk tempatan perludikenalpasti, dirancang dan seterusnya dibangunkan secara optimum. Selain itu,pembangunan infrastruktur dan sistem jaringan sosial dan ekonomi dengan kawasan luar perlujuga diperkukuhkan. Ini penting dalam usaha meminimakan kesan pandamik seperti COVID-19 ke atas kesejahteraan sosial dan ekonomi komuniti luar bandar pada masa yang akandatang.