CABARAN MELAKSANAKAN PEMBELAJARAN DALAM TALIAN OLEH PENUNTUT TAHUN AKHIR UNIVERSITI MALAYSIA SABAH (UMS) SEPANJANG PELAKSANAAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) - Ramlah Daud; Audreyyann Ellya Juanis (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Wabak pandemik COVID-19 memberi impak yang besar kepada kehidupanmasyarakat hari ini. Setiap negara termasuk Malaysia telah mengambil langkah awal untukmencegah penularan ini dengan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).Pelaksanaan ini melibatkan pelbagai sektor termasuk institusi pengajian tinggi di Malaysia.Pengajaran dan pembelajaran konvensional tidak boleh dilakukan seperti biasa dan telahdijalankan secara dalam talian. Dalam konteks ini, teknologi maklumat dan komunikasi adalahpenting bagi membolehkan proses pengajaran dan pembelajaran diteruskan. Justeru, artikelini membincangkan cabaran pelaksanaan pembelajaran dalam talian oleh pelajar tahun akhirUniversiti Malaysia Sabah (UMS) sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) dan strategi yang diambil untuk mengatasinya. Kajian ini menggunakan pendekatankualitatif di mana temu bual dijalankan secara dalam talian, melibatkan 10 pelajar tahun akhirUniversiti Malaysia Sabah (UMS) dalam bidang yang berbeza. Hasil kajian mendapatipelbagai cabaran yang dihadapi oleh pelajar ini termasuklah peranti elektronik,kebolehcapaian internet, kemahiran digital, persekitaran hidup dan motivasi diri. Untukmengatasi cabaran ini, pelajar ini mengambil langkah seperti mendapatkan perkhidmatansokongan, meminjam peranti elektronik, mencari persekitaran yang kondusif, meningkatkankemahiran digital dan menambah baik pengurusan masa.