PENENTUAN CORAK HUBUNGAN GOLONGAN BEKERJA DARI RUMAH (WFH) SEMASA PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) COVID-19 MENGGUNAKAN GIS - Oliver Valentine Eboy; Dzurizah Ibrahim; Marsitah Mohd Radzi (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Pada masa kini tekanan adalah perkataan yang biasa digunakan dalam kehidupanseharian. Dengan penyebaran virus korona, kebanyakan negara telah mengeluarkan perintahuntuk tinggal di rumah, dan banyak syarikat telah mewajibkan pekerja bekerja dari rumahuntuk membantu menghentikan penyebaran COVID-19 antara ahli kakitangan anda denganpekerja lain dan keluarga mereka. Negara Malaysia juga tidak terkecuali dengan pandemik inisehingga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diisytiharkan pada 18 Mac 2020. Keadaan inimenyebabkan tekanan bagi sesetengah individu untuk bekerja di rumah terutama sekali dalamtempoh yang lama. Kes trauma dan bunuh diri menjadi semakin banyak berlaku di seluruhnegara sehingga tidak terkawal dan sukar dikesan. Ini mengakibatkan pihak berkuasa sukarmengambil tindakan dengan cepat bagi membantu golongan-golongan ini kerana limitasi darisegi maklumat yang terhad. Dengan itu, kajian ini ingin menentukan perhubungan atau corakspatial dari segi aspek geografi dengan ciri-ciri golongan yang bekerja dari rumah ini semasaPKP dilaksanakan. Kaedah analisis spatial GIS digunakan bagi membantu menghasilkanpemetaan corak atau perhubungan ini berdasarkan data primer yang dikumpul melalui soalselidik berstruktur menggunakan borang google yang diedarkan ke seluruh negeri di Malaysia.Data primer ini meliputi persepsi dan pengalaman responden terhadap kerja dari rumahsemasa PKP. Kajian mendapati terdapat corak dan hubungan dari segi aspek geografi dengangolongan yang bekerja di rumah. Kajian ini juga boleh dijadikan panduan bagi pihak berkuasamembuat tindakan yang efektif bagi membantu golongan yang mengalami tekanan ini dan padamasa yang sama mengurangkan kadar trauma dan kes bunuh diri berlaku.