IMPAK KUALITI PEKERJAAN TERHADAP KUALITI HIDUP PEKERJA EKONOMI GIG: SATU ANALISIS SOROTAN SISTEMATIK - Nurul Hafiza Labin,; Dzurizah Ibrahim, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Kajian ini dilaksanakan bagi melihat impak kualiti pekerjaan terhadap kualiti hiduppekerja ekonomi gig berdasarkan analisis sorotan sistematik. Analisis ini dijalankanmenggunakan kaedah PRISMA iaitu melalui proses inclusion, exclusion, dan eligibilityberdasarkan kriteria-kriteria yang ditetapkan. Hasil dapatan menemukan (4) empat tema iaituimpak kualiti kerja terhadap kualiti hidup pekerja ekonomi gig dari aspek (1) keperluanekonomi; (2) mental dan psikologi; (3) pendapatan; dan (4) sokongan/hubungan sosial.Berdasarkan artikel ditemukan, hanya satu sahaja artikel ditemukan yang membincangkansenario kualiti kerja dan impaknya terhadap kualiti hidup ekonomi gig dengan mengambil kirapandemik COVID-19. Oleh itu, diharapkan jurang kajian ini dapat dijadikan panduan kepadapengkaji akan datang untuk melaksanakan satu kajian baharu bagi mengisi kelompangantersebut.