KESESUAIAN BEKERJA DARI RUMAH: MASALAH DAN CABARAN GURU-GURU DI SABAH - Marsitah Mohd Radzi; Dzurizah Ibrahim; Oliver Valentine Eboy (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Dalam rangka mencegah penularan wabak COVID-19 dalam kalangan pelajar danwarga pendidik, Kementerian Pendidikan Malaysia telah mengarahkan bekerja dari rumah disemua peringkat pendidikan, bermula dari tadika hingga lah ke institusi pengajian tinggi.Aktiviti bekerja dari rumah dilaksanakan bagi memutuskan rantaian COVID-19 dalam sektorpendidikan. Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 5 Tahun 2020, dikeluarkan oleh kerajaan yangbertujuan untuk melaksanakan keputusan kerajaan berkaitan dasar Bekerja Dari Rumah(BDR) bagi pegawai perkhidmatan awam persekutuan. Sehubungan dengan itu, kertas kerjaini bertujuan menganalisis kesesuaian bekerja dari rumah semasa era pandemik COVID-19berdasar kajian kes guru-guru di Sabah. Masalah dan cabaran yang dihadapi oleh para gurudalam melaksanakan pengajaran dan pembelajaran turut dikupas secara terperinci. Seramai157 orang guru sekolah rendah dan menengah yang bermastautin di Sabah telah menjawabsoal selidik yang diedarkan dalam bentuk google form. Pendekatan kuantitatif telah digunakanuntuk menganalisis jawaban 157 orang guru dengan menggunakan perisian StatisticalPackage for Social Sciences (SPSS). Data dipersembahkan dalam bentuk statistik mudah,dianalisis secara deskriptif yang melibatkan penjadualan silang, frekuensi, peratusan dan min.Dapatan kajian dihuraikan berdasarkan Teori Pilihan Rasional yang dikemukakan oleh JamesColeman 1986. Teori ini menjelaskan bahawa pada asasnya tindakan individu membawakepada matlamat dan matlamat itu adalah tindakan yang ditentukan oleh nilai atau pilihan.Coleman menyatakan bahawa ia memerlukan konsep yang tepat tentang individu rasional yangmemilih tindakan yang dapat memaksimumkan kehendak dan keperluan mereka. Terdapat duaelemen utama dalam teori Coleman iaitu pelaku dan sumber. Dalam kajian ini, walaupunperatusan yang besar guru-guru memilih untuk suka (52.9%) dan selesa (55.5%) bekerja darirumah, namun begitu 66.9% dalam kalangan guru yang menjawab soalan, mengakuitidak mudah untuk bekerja dari rumah memandangkan sifat kerja mereka yang memerlukanmereka berhadapan secara bersemuka dengan para pelajar untuk meningkatkan kefahaman pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan. Antara masalah yangdihadapi oleh guru-guru yang bekerja dari rumah adalah untuk memisahkan urusan peribadidan urusan kerja. Ini menyebabkan sekiranya diberi pilihan, sebahagian besar daripada gurugurumemilih untuk bekerja di pejabat berbanding bekerja dari rumah. Cabaran utama yangdihadapi oleh guru-guru apabila diarahkan untuk bekerja dari rumah, sebahagian besardaripada mereka menjelaskan masa yang diperuntukkan untuk bekerja lebih banyak apabila dirumah berbanding masa bekerja di pejabat. Ini menyebabkan ramai yang mengatakan merekaperlu menyiapkan pekerjaan hingga larut malam dan ada yang mengambil masa hujungminggu untuk menyediakan bahan-bahan bagi pengajaran dan pembelajaran secara atastalian. Dapat dirumuskan pilihan rasional yang dilakukan oleh guru-guru lebih kepadamematuhi arahan yang diterima adalah disebabkan oleh sifat kerja sebagai guru yangmemerlukan mereka bersemuka dengan para pelajar.