PANDEMIK COVID-19 DAN PERUBAHAN TERHADAP LANDSKAP PELAKSANAAN PROGRAM MOBILITI AKADEMIK - Meri Enita Puspita Sari; Mohd Hanif Bin Mohd Khir Johari; Khairunesa Isa; Nurul Nazihah Binti Awang Kechek; Syamimi Afiqah Binti Shahlal (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Pandemik Covid-19 telah memberi kesan besar dalam aktiviti pengajaran danpembelajaran dan kokurikulum seperti program mobiliti. Sungguhpun begitu, perkara inidilihat mampu memberi satu anjakan baharu dalam mengadaptasi penggunaan teknologisemasa melaksanakan program mobiliti agar selari dengan Revolusi Industri 4.0. Kajian inidilakukan untuk mengenal pasti kesesuaian pelaksanaan program mobiliti secara maya, tahappengetahuan pelajar terhadap pelaksanaan mobiliti secara maya dan jenis medium yang bolehdigunakan oleh pelajar untuk digunakan semasa menyertai mobiliti secara atas talian. Seramai217 pelajar dari universiti awam di Malaysia dipilih secara rawak sebagai responden kajian.Hasil kajian menunjukkan bahawa mobiliti secara maya dapat dilihat sebagai alternatif untukmenggantikan mobiliti yang dilaksanakan secara konvensional dan masih memberi kesanterhadap kemahiran pelajar. Data menunjukkan tahap pengetahuan pelajar terhadappelaksanaan mobiliti secara maya adalah sederhana dan sebilangan besar respondenmenggunakan internet sebagai medium utama untuk mengikuti program mobiliti maya.