BUDAYA NASIONAL HOFSTEDE DAN PERSEPSI PELAJAR HUBUNGAN INDUSTRI, UNIVERSITI MALAYSIA SABAH TERHADAP E-PEMBELAJARAN KETIKA PANDEMIK COVID-19 - Kee.Y. Sabariah Bte Kee Mohd Yussof (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Model Budaya National Hofstede mengetengahkan empat (4) dimensi iaitu budayaindividualisme-kolektivisme, jarak kuasa, maskulin-feminin dan mengelakkan ketidakpastian.Model Hosfede mempengaruhi tingkahlaku individu dalam satu persekitaran budaya sepertipembelajaran dalam talian yang digunakan apabila berlaku pandemik COVID-19 dan arahanPerintah Kawalan Pergerakan (PKP). Oleh itu, perbincangan dalam artikel ini melihatbagaimana nilai budaya Malaysia mempengaruhi penerimaan teknologi menerusi Epembelajarandalam kalangan mahasiswa Hubungan Industri di Universiti Malaysia Sabah(UMS). Kajian ini menumpukan kepada penggunaan smartv3 iaitu Learning ManagementSystem (LMS) yang disediakan untuk mahasiswa/i dan pensyarah di UMS. Pendekatankuantitatif digunakan dalam kajian ini dengan analisis data deskriptif dan inferensi.Berdasarkan analisis diskriptif, dimensi mengelak ketidakpastian dan sikap kolektivismeberada pada tahap tinggi. Mahasiswa dalam kajian ini menggunakan e-pembelajaran untukmengelak ketidakpastian dalam proses pembelajaran dan sikap kolektivisma masih kekalsebagai budaya rakyat Malaysia yang mendorong pelajar menerima E-pembelajaran. Kajianini juga mendapati bahawa penerimaan teknologi menerusi E-pembelajaran berada padatahap tinggi dan ini menunjukkan mahasiswa/i memanfaatkan sepenuhnya medium Epembelajaranketika PKP. Analisis regresi mendapati bahawa dimensi budaya Hofstedemempunyai pengaruh yang signifikan terhadap penerimaan teknologi. Dengan TechnologyAcceptance Model (TAM), penerimaan terhadap teknologi terbahagi kepada tanggapankebergunaan teknologi dan tanggapan mudah digunakan. Kajian ini mendapati budayaNational Hofstede mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap persepsi mengunakanSmartv3 sebagai tanggapan kebergunaan. Sikap kolektivisma menjadi peramal yang dominandalam mempengaruhi mahasiswa/i menggunakan E-pembelajaran, diikuti dengan dimensimengelak ketidakpastian. Ini menunjukkan ketika PKP, mahasiswa/i mengunakan Epembelajaran dan mereka sangat mementingkan maklumat, panduan dan pemantauandaripada para pensyarah untuk mendapatkan informasi lengkap berkaitan pengajian mereka.