KEFAHAMAN RAKYAT MENGENAI VIRUS COVID-19: PENELITIAN TAFSIRAN AUDIENS MALAYSIA TERHADAP MESEJ KKM DI MEDIA MASSA - Haryati Abdul Karim (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Kajian ini memfokuskan kepada persoalan kefahaman rakyat Malaysia terhadap apaitu virus Novel Coronavirus 2019 (Covid-19) melalui kempen kesihatan awam mengenai virusitu yang disampaikan di pelbagai saluran komunikasi-baik melalui media-massa mahupunmedia sosial Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Pemahaman rakyat penting untuk dikajiuntuk melihat samada wujud atau tidak perkongsian makna antara mesej yang disampaikanoleh KKM dengan rakyat Malaysia dalam konteks menyebarkan kesedaran tentang bahayavirus Covid-19. Dalam ertikata yang lain, adakah wujud jurang komunikasi antara audiensMalaysia dengan KKM.Dengan menggunakan konsep Literasi Kesihatan oleh PertubuhanKesihatan Sedunia (WHO, 1998) dan teori audiens aktif, satu temuramah separa berstrukturmelalui pelbagai kaedah atas talian telah dijalankan untuk meneliti pemahaman rakyat tentangCovid-19 sebagaimana yang disampaikan oleh KKM ke atas 22 informan dari daerah Tawaudan Kota Kinabalu, Sabah yang dijalankan dari bulan Mac sehingga Disember 2021 di daerahTawau dan Kota Kinabalu. Dua lokasi kajian ini dipilih kerana kedua-duanya merupakankawasan yang berulangkali diisytiharkan sebagai kawasan zon merah. Data-data temuramahdianalisa secara Tematik dan mendapati terdapat empat tema – risiko, gejala, virus selsemabaru membunuh vs virus membunuh serta kejahilan yang mewarnai pemahaman audienstentang Covid-19. Selain itu, pemahaman rakyat umumnya terbahagi kepada Memahami danTidak Memahami menunjukkan tidak semua makna mesej yang disampaikan KKM diterimadan difahami oleh masyarakat yang antaranya menyumbang kepada ketidakpatuhan ProsidurOperasi Standard (SOP).