AMALAN BEKERJA DARI RUMAH DI ERA PANDEMIK COVID-19 DI MALAYSIA: ANTARA ADAPTASI DAN HALATUJU - Dzurizah Ibrahim; Oliver Valentine Eboy; Marsitah Mohd Radzi (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diumumkan di Malaysia pada 18 Mac2020, semua organisasi kecuali sektor penting telah diarahkan bekerja dari rumah (BdR)bertujuan untuk memutuskan rantaian COVID-19. BdR bukanlah amalan biasa di Malaysiasebelum COVID-19. Bekerja dari rumah mungkin sebahagian daripada 'norma baharu' keranakomuniti global terus memerangi COVID-19. Timbul persoalan bagaimana prosesperhubungan pekerjaan berlaku semasa bekerja dari rumah kerana PKP. Adakah kemudahanteknologi dan peranti pintar berjaya mencipta kerja yang harmoni dan berkesan? Secaraidealnya BdR yang telah diamalkan di kebanyakan negara maju sebelum COVID-19, adalahuntuk menyediakan peluang meningkatkan keseimbangan kerja-kehidupan. Tetapi timbulpersoalan sama ada BdR berkesan, apabila seluruh keluarga termasuk anak-anak berada didalam rumah, dan apakah implikasinya kepada pekerja. Apabila PKP berlaku, organisasi danpekerja mesti menghadapi semua cabaran dalam memastikan BdR dapat dilaksanakan.Makalah ini bertujuan untuk membincangkan sejauh mana BdR boleh diamalkan secaramampan sebagai langkah ke hadapan. Berdasarkan data tinjauan kualitatif daripada 725responden, dapatan berdasarkan analisis tematik refleksif menunjukkan bahawa ada pekerjayang merasakan amalan BdR membantu meningkatkan keseimbangan kerja-kehidupanmereka. Namun ada juga yang mendapati bahawa BdR turut menyumbang kepada konflikkerja-kehidupan dan menyukarkan mereka untuk menumpukan pada tanggungjawab dalamkedua-dua domain. Keadaan ini menunjukkan bahawa jika norma baharu ini diamalkanwalaupun selepas pasca COVID-19 di Malaysia, Kerajaan dan organisasi kerja memerlukanpenstrukturan semula yang menyeluruh untuk menjayakan amalan BdR. Selain itu, beberapa cabaran juga perlu dipertimbangkan jikaamalan BdR ingin diamalkan pada masa hadapan seperti mengekalkan hubungan pekerjamajikan,isu kehidupan kerja, pendigitalan serta masa bekerja dan isu organisasi kerja.Cabaran ini mesti ditangani agar amalan BdR berfungsi dengan baik. Ia penting untukmembantu negara merealisasikan pertumbuhan ekonomi dan produktiviti pekerja, organisasidan negara secara amnya.