KAJIAN TINJAUAN MENGENAI KESAN PENGELUARAN AWAL SIMPANAN PERSARAAN PEKERJA SEMASA PANDEMIK COVID-19 - Claudia Jiton; Dzurizah Ibrahim (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Dunia telah terjejas oleh SARS-CoV-2, yang menyebabkan novel COVID-19,terutamanya kebolehpasaran kerja. Kerajaan dan penggubal dasar dari seluruh duniamengemukakan pelbagai inisiatif dan bantuan kewangan untuk membantu individu yangterjejas oleh pandemic tersebut. Keselamatan sosial yang baik adalah penting untukmeningkatkan taraf hidup masyarakat. Sebagai hak asasi manusia, kualiti hidup yangmemuaskan bukanlah jaminan tanpa jaminan sosial yang mencukupi. Oleh itu, seseorangindividu mesti mempunyai hak untuk membuat keputusan bagi kesejahteraan mereka terutamamengenai keselamatan sosial. Sekatan mobiliti dilaksanakan di kebanyakan negara di duniabagi mengekang penularan pandemik COVID-19. Ramai yang terjejas, menyebabkan kerajaanmembenarkan pengeluaran awal simpanan persaraan untuk individu. Walau bagaimanapun,pengeluaran simpanan persaraan awal hanyalah bantuan jangka pendek dengan potensi risikojangka panjang untuk individu. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti dan menjelaskanpenemuan mengenai kesan pengeluaran awak simpanan persaraan dengan meninjau kajianyang telah diterbitkan antara tahun 2020 dan 2022 menggunakan analisis tematik. Hasil kajianmenunjukkan bahawa pengeluaran awal simpanan persaraan awal dikaitkan dengan beberapakesan penting. Kajian ini merumuskan bahawa seseorang pekerja mesti mempertimbangkankebaikan dan keburukan membuat pengeluaran awal simpanan persaraan kerana ia akanmenjejaskan kesejahteraan hidup selepas bersara. Ini membolehkan kajian masa depanmenyelesaikan beberapa kebimbangan dalam menjamin keselamatan sosial kerana sistemkeselamatan sosial semasa telah terjejas secara negatif oleh pandemik COVID-19.