FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KUALITI HIDUP PESARA AWAM PENGAWAL KESELAMATAN DI SABAH - Amirah Saliha Godfrey; Dzurizah Ibrahim; Jalihah Md Shah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Kajian mengenai kualiti hidup dalam kalangan pesara awam masih belum mendapatperhatian meluas khususnya dalam konteks pesara B40 di Malaysia. Sehubungan dengan itu,makalah ini bertujuan untuk membincangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kualiti hidupdalam kalangan pesara awam kategori B40 di Sabah, Malaysia. Berdasarkan temubualmendalam ke atas lima pesara awam yang juga bekas pengawal keselamatan, kajian mendapatibahawa terdapat empat faktor utama yang mempengaruhi kualiti hidup mereka yang bolehdikategorikan kepada dua iaitu monetari dan non-monetari. Faktor monetari seperti kecukupankewangan dan perumahan manakala kategori non-monetari seperti faktor kesihatan sertahubungan kekeluargaan didapati menentukan makna kualiti hidup bagi kalangan pesara awampengawal keselamatan yang dikaji. Hal ini menunjukkan bahawa betapa pentingnya penelitiansemula yang perlu dilakukan oleh pihak kerajaan berkaitan dengan faedah persaraan yangdiberikan kepada pesara awam untuk menilai sama ada faedah persaraan yang diberikanmasih sesuai dalam peningkatan kos sara hidup yang semakin meningkat ini.