TINJAUAN ANALISA TERHADAP ISU PERUNDANGAN TANAH BEKU DI KAMPONG BHARU, MALAYSIA - Nabila Ayuni Abdul Malek; Rahmawati Mohd Yusoff; Azhani Arshad (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Kampong Bharu, Malaysia tergolong dalam Tanah Rizab Melayu yang terletakdalam kawasan yang dikategorikan sebagai 'Segi Tiga Emas' merupakan antara hartanahMelayu yang termahal di negara ini. Walau bagaimanapun, laporan menunjukkan bahawaterdapat lebih daripada RM60 bilion hartanah beku yang terletak di Kampong Bharu sahaja.Walaupun terdapat banyak mekanisme yang telah dicadangkan untuk menyelesaikan isu ini,namun sehingga kini isu hartanah beku di Kampong Bharu masih lagi tidak dapat diselesaikandan perancangan pembangunan masih lagi tertangguh sehingga ke hari ini. Oleh itu,berdasarkan dengan kaedah kualitatif, kajian ini bertujuan untuk menganalisis kekangan danisu-isu yang menghalang tanah-tanah di Kampong Bharu daripada ditadbir yangmengakibatkannya tergolong dalam kategori hartanah beku. Kajian ini mendapati telah wujudprojek Pelan Induk Pembangunan Terperinci Kampong Bharu (PITPKB) bagi perancangan 20tahun yang telah dibangunkan bagi tujuan pembangunan Kampong Bharu, namun sehinggakini, pembangunan tersebut masih tertangguh sejak di peringkat awal lagi. Malah, AktaPerbadanan Pembangunan Kampong Bharu 2011 (Akta 733) telah diluluskan untukmelaksanakan dasar, arahan, dan strategi berkaitan pembangunan di Kampong Bharu. Justeruitu, usaha proaktif daripada pihak berkuasa untuk menyelesaikan isu tanah-tanah beku diKampong Bharu seperti penggunaan Akta Pengambilan Tanah 1960 perlu dilaksanakansupaya elemen produktif tanah-tanah tersebut dapat dihasilkan untuk kepentingan waris-warisserta pembangunan Kampong Bharu itu sendiri.