UNDANG-UNDANG ANTI LOMPAT PARTI: ISU PERUNDANGAN DAN PELAKSANAANNYA DI MALAYSIA - Wong Hua Siong, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Lompat parti oleh ahli politik tanpa sebab-sebab yang munasabah telah mengugatkestabilan politik sesebuah negara dan isu ini wujud di setiap negara di dunia ini. Setelahsekian lama perbahasan di Parlimen Malaysia, akhirnya Rang Undang-Undang (RUU)Perlembagaan (Pindaan) (No. 3) 2022 mengenai peruntukan larangan ahli Dewan Rakyatlompat parti diluluskan pada 27 Julai 2022 dengan undi majoriti dua pertiga ahli DewanRakyat. Kajian ini adalah bersifat kualitatif dan melibatkan kajian perpustakaan. Hasil kajianini mendapati bahawa kebanyakan negara mempunyai undang-undang masing-masing bagimenyekat ahli Parlimen daripada lompat parti tanya sebab yang munasabah. Hal ini bertujuanuntuk mengekalkan kestabilan politik sesebuah negara dan menyahut mandat dan kepercayaanyang diberikan oleh rakyat kepada wakil rakyat pilihan masing-masing. Oleh itu, adalah tibamasanya bagi Malaysia juga mewujudkan undang-undang khusus untuk mengatasi isu lompatparti oleh ahli politik tanpa sebab-sebab yang munasabah.