HINDARI COVID-19 DENGAN AMALAN KEBERSIHAN DIRI MENGIKUT SYARIAT ISLAM - Zainab Hisham; Nik Zam Nik Wan; Nurhidayah Muhammad Hashim; Noraini Junoh; Nik Muniyati Nik Din; Zulkarnain Yusoff; Zanirah Mustafa@Busu (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Penekanan terhadap kebersihan diri adalah merupakan asas iman yang perludititikberatkan oleh setiap individu Muslim. Secara umumnya kebersihan terbahagi kepada duabahagian iaitu kebersihan zahir dan kebersihan batin. Ditekankan di sini adalah berkenaandengan kebersihan zahir iaitu meliputi kebersihan diri, pakaian serta persekitaran. Islammewajibkan umatnya mempraktikkan penjagaan kebersihan pada setiap masa baik di dalamibadat mahupun di luar ibadat. Kebersihan diri dalam ibadat adalah membersihkan diri danbadan sebelum memulakan ibadat iaitu dengan berwudhuk, mandi janabah dan istinja’.Adapun kebersihan diri di luar ibadat adalah mencuci tangan dan mulut serta membersihkangigi (bersiwak). Amalan ini telah pun diajarkan oleh Rasulullah SAW kepada umat terdahulusejak kedatangan Islam lagi. Sejak kedatangan wabak COVID-19, norma baharu telahdiperkenalkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO). Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM) berusaha menyarankan pelbagai langkah dalam membendung penularan wabakberbahaya ini dengan menetapkan beberapa garis panduan kepada masyarakat yang secaratidak langsung berkait rapat dengan amalan kebersihan diri yang disarankan oleh Islam.Pematuhan SOP dan amalan kebersihan perlu diberi perhatian yang tinggi. Individu yang tidakmenjaga kebersihan diri dan persekitaran lebih mudah terkena jangkitan contohnya sepertipenyakit denggi. Persekitaran yang tidak bersih menyumbang kepada penularan wabakpenyakit (Azwatee & Normaliza, 2021). Begitu juga dengan Coronavirus ia mudah tertularmelalui tangan yang tidak dibersihkan bila mana ianya menyentuh mata, mulut dan hidungdengan permukaan yang telah dijangkiti. Oleh itu, masyarakat muslim perlu memastikankebersihan diri mereka terjaga sebagaimana yang disyariatkan oleh Islam dalam membendungpenularan COVID-19. Kajian ini bertujuan untuk menggariskan penjagaan kebersihan dirimengikut syariat Islam yang boleh dijadikan amalan oleh masyarakat Islam bagi mencegah jangkitan COVID-19. Hasil kajian ini boleh diguna pakai sebagai panduan oleh seluruhmasyarakat Malaysia dari pelbagai peringkat usia kerana ianya merupakan amalan harianseorang Muslim. Kajian ini menggunakan pendekatan kajian penelitian deskriptif deduktif daninduktif kualitatif. Penelitian kepustakaan dilakukan melalui kitab-kiab turath, buku, artikel,jurnal, dan internet. Selain itu, dengan melakukan studi pengamatan dari penelitian-penelitiankajian sebelumnya serta pandangan-pandangan ulama muktabar Hasil yang ditemukan adalahmengenai pentingnya kefahaman dan amalan kebersihan yang dianjurkan oleh doktrin agamaIslam berlandaskan syariat. Melalui penulisan ini juga, langkah-langkah serta garis panduanyang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta amalan harian yang telahdiajarkan oleh Rasulullah SAW perlulah diambil cakna untuk memperkemaskan lagi amalankebersihan diri sebagai tanggungjawab dan kewajipan seorang muslim dalam mendepaninorma baharu bagi mencegah jangkitan sebarang penyakit termasuk COVID-19.